New VA clinic design fuses new and historic styles with privacy for female vets

New VA clinic design fuses new and historic styles with privacy for female vets

Apogee Consulting Group has completed the design of a new, high-performing 29,000-square-foot clinic for primary care and women’s health services at the Carl Vinson U.S. Department of Affairs (VA) Medical Center campus in Dublin, Ga.

The design provides primary care space for 14 clinical providers, plus a separate and distinct women’s health clinic for an additional four providers in a modern medical facility that blends into the historic campus. Apogee’s design reflects creativity within VA Design Guide boundaries, and dignity and privacy for women veterans within a unified design.

The VA’s Women’s Health initiatives call for separation of services to provide an enhanced sense of privacy for veterans who experience military sexual trauma or MST during their service.  So, though the building is highly unified in design, it includes two parallel entrances, two waiting rooms and separate patient flow.

The new building decompresses a main campus building to allow for expansion of ambulatory services and future growth. The design implements three modules of the VA’s Patient-aligned Care Team model of care (PACT)—which involves veterans working together with healthcare professionals to plan for the whole-person care—in an environment with dual-access exam rooms between patient corridors and staff team areas.

Two of the modules support primary care with 28 exam rooms, two procedure rooms and 11 consult rooms for extended services such as social work, nutrition, and primary care mental health integration. A third module serves women’s health with eight exam rooms and attached toilets, one procedure room and four consult rooms.

The facade of the building respects the traditional character of the campus with brick veneer and larger expanses of glass to enhance the interior-exterior connection. A gable roof over a transitional interpretation of a colonnade defines the public zone of the building.

Meeting the VA’s stringent design criteria for outpatient clinics, Apogee Healthcare Architect Cullen Keen was able to integrate local staff requests into the design while still meeting VA requirements.

At the outset of the design, Keen instituted a two-day design charrette meeting that collected data and requirements from all the user groups and organized the information into initial floorplan options, a process that made the subsequent group meetings more effective as it enabled the information to be brought down to an understandable level for all parties, stakeholders noted.

Some of the highlights the new building provides include:

  • Separate women’s health and primary care waiting areas.
  • The lab collection area with private phlebotomy rooms.
  • PACT team areas are divided with partial walls for better audible privacy.
  • Group rooms for education and meetings are provided.
  • Group rooms are positioned adjacent to the waiting rooms. This provides convenient access for group sessions while allowing for expansion of the waiting rooms with future additions.
  • Teamwork areas are divided into bays with each bay accommodating four to five workstations. These bays provide enough separation to contain sound but remain open to the circulation space for staff to collaborate.

Interior design highlights include:

The overall color scheme will be cream with accent colors for the entire clinic with a separate accent color scheme for the women’s health clinic and PACT clinic, which will have accent colors of orange, green and blue. The women’s health clinic team area will have accents of dark rose pink, purple and blue.

  • Flooring will be a wood-like luxury vinyl tile (LVT) using a dark accent color for wayfinding and color.
  • Noise reduction is accomplished with the use of appropriate floor and ceiling materials with acoustical backing and ceilings for higher Noise Reduction Coefficient (NRC) rating.
  • Corridors and alcoves will have textured vinyl plank with rubber base and painted walls, accent paint in each area for wayfinding. The walls will have a neutral general paint color throughout and darker hand/crash and bumper rails.
  • Each reception area has a series of check-in bays with solid surface counters with decorative resin panel dividers and accent lighting for privacy. Each reception area also has a work area and direct access into the PACT area.
  • https://www.acg-pa.com/adaptive-reuse-big-box-store-becomes-new-home-for-veterans-call-center-2/Teamwork area has carpet tile with painted walls and direct access to each exam rooms.
  • Exam rooms will be bays directly off the main corridor and teamwork area with sliding doors on both sides, luxury vinyl plank and painted walls.

As a design comes together, Apogee’s team continues to meet with the client as needed to refine and confirm the direction that the project is taking. Apogee also creates a project storybook of the entire design evolution with the diagrams serving as a record of the charrette process.

What it all boils down to is active listening taken to a new, visual level. “A big part of design is listening,” Erica Irvin says. “The client knows what they want. We just make it better.”

Share on facebook
Share on linkedin

Media relations contact: Liz Switzer


WordPress management provided by OptSus.com